Onsdagen den 15/5 Stonehenge & Oxford

Vår guide och buss hämtade upp oss på vårt hostel kl. 09.00 på morgonen då det var dags att bege sig av mot Stonehenge och därefter Oxford. Världsarvsplatsen Stonehenge är ett av världens viktigaste förhistoriska monument. Syftet och uppkomsten av den över 5000 år gamla stenformationen debatteras fortfarande.

Stonehenge Monument ligger på Salisbury Plains i Wiltshire och dyker plötsligt upp bakom en kulle, men kan ses på långt avstånd.

Stonehenges stenar står i en dubbelcirkel runt en grop med mindre lokala stenar i den inre cirkeln, medan de stora ytterstenarna har hämtats från stenbrott hundratals kilometer bort. Stenarna är av sarsen, walesisk sandsten och blå sandsten och den tyngsta stenen väger omkring 50 ton – det krävs omkring 600 män för att flytta en så tung sten!

Man tror att monumentet byggdes i omgångar och tog cirka 1600 år att göra klart, men ingen vet än idag vad platsen användes till. Var det en helig plats för offer och soldyrkan eller kanske en stor ålderdomlig kalender? Ja, det finns massor av teorier kring Stonehenges uppkomst, men en sak är säker – man kan inte låta bli att påverkas av detta fantastiska monument.

Elias tycker inte det är så läskigt att åka baklänges på fel sida vägen men det fanns de som blev lite åksjuka...
 
 
Nu är vi framme, spännande!
 
 
 
Som att åka tusentals år tillbaks i tiden...
Stentuffa grabbar framför Stonehenge!
 
Elsa poserar framför monumentet...
 
Fina bilder blev det innan det bar av vidare mot Oxford...
 
 
OFF WE GO!
 
Många vackra byggnader att titta på, alltifrån universitet till bibliotek och katedraler.
 
Inne på ett av universiteten... Endast Gud och vaktmästaren får beträda den fina gräsmattan!
Universitetets matsal, här äter eleverna. Eleverna tyckte det såg ut som Hogwarts!
Simone vill studera här när hon blir stor... Kul!
Efter ytterligare en dag med långpromenad så smakade maten på The Silver Cross mycket gott! Avslutningsmiddagen intogs vid Trafalgar square på en mycket gemytlig restaurang som serverade traditionell Eglish food.
 
Sandra testar också Fish n´Chips, mmmm!
 
Mycket har vi hunnit med även idag! Dagen avslutades med musikalbesök "The Phantom of the Opera" där vi lyckades få riktigt bra platser. Alla var mycket nöjda med besöket på Her Majesty´s theatre.
 
Sedan gick vi förbi Piccadilly Circus innan vi åkte hem!
 
 
Lite kvällsshopping innan v begav oss till vårt hostel. Här inhandlades lite souvenirer på Cool Brittania...
 
Innan det är dags att sova för natten var det dags att utföra en utmaning.... "Hur många prolympianer går det in i en telefonkiosk"? Glöm inte gissa på vår facebbok om du vill vinna fina priser!
 
"OVER AND OUT" - Tiden går fort när man har roligt. Imorgon är det dags för hemresa vilket eleverna tycker är lite sorgligt :(
 

Kommentera här: