Polish daytrip to Stutthof and the beach 2013 with class Lillehammer

 
 
 

Stutthof var ett koncentrationsläger i norra Polen, öster om staden Danzig. Lägret upprättades i början av september 1939. Under de första åren användes det som ett interneringsläger för politiskt aktiva polacker. Från 1942 blev det ett koncentrationsläger för fångar från hela Europa och Sovjetunionen. Under Stutthof fanns omkring 100 satellitläger, som var lokaliserade över hela norra och mellersta Polen.

Totalt passerade omkring 115 000 fångar genom Stutthof. 65 000 av dem dog i lägret. Under 1944 transporterades många judar till Stutthof österifrån. En stor del av dem var judiska kvinnor från baltstaterna.

I takt med att fler och fler fångar transporterades till lägret blev förhållandena alltmer fruktansvärda. Fångarna svalt och tvingades till hårt slavarbete medan sjukdomar härjade oavbrutet. Många avrättades, framför allt de som hade tillhört någon motståndsrörelse. År 1944 byggdes en mindre gaskammare och ett krematorium i lägret. Där avrättades judar och fångar som var för sjuka och svaga för att kunna fortsätta arbeta.

När den sovjetiska armén närmade sig Stutthof vid årsskiftet 1944/1945, tvingades 50 000 fångar ut på en dödsmarsch västerut. Tiotusentals dog av utmattning och svält eller blev mördade av SS-vakterna utefter vägen.

Sovjetiska trupper nådde fram till Stutthof den 9 maj 1945. (www.levandehistoria.se)

   I Stutthof fungerade 5 olika underläger:

                a) lägret för kvinnor (och barn)
                b) lägret för män
                c) lägret för Judar (f.o.m. Juni 1944)
                d) lägret för nordiska medborgare (Norge, Danmark, Finland) - Germanenlager
                e) Sonderlager - här placerade man medlemmar av famlilier av de tyska officerare som organiserade ett atentat mot Adolf Hitler i "Varglyan" i Juli 1944.
 
Grinden in - DÖDSPORTEN - Tyskarna menade att enda vägen ut från lägret var genom skorstenen... Innan de trädde in i lägret fick de i byggnaden utanför (t.v) lämna alla sina tillhörigheter och kläder för att sedan tåga in nakna i lägret.
 
Flyktförsök, endast en enda fånge lyckades fly från lägret...

Vid flyktförsök fick fångarna som försökt rymma bära  denna symbol (pricktavla)...

Hemskt att läsa om alla dessa människoöden som drabbat så många oskyldiga ...
 

En tyst minut för de döda offren...
 

Ett av många offer, Nr. 31796 - då fångarna inte längre ansågs vara människor så fick de ist. för sina namn ett nummer...
 

Stutthof tog emot fångar från hela Europa (25 olika nationer). En av de som gjorde en stor humanitär insats för att hjälpa dessa offer var svenske Folke Bernadotte. Det var också mycket tack vare honom (Folke Bernadottes minnesfond)som denna resa  var möjlig då skolan motttagit ekonomiskt bidrag för detta elevutbyte från Folke Bernadottes Minnesfond. 

Fyra resor, med början i februari l945, kom Folke Bernadotte att göra till Tyskland för förhandlingar med framför allt Heinrich Himmler, Reichsführer SS, tillika inrikesminister och chef för Gestapo, den hemliga polisen.

Folke Bernadottes ursprungliga uppdrag i Tyskland gällde endast att utverka frigivandet av i Tyskland fängslade norrmän och danskar. Det svenska utrikesdepartementets och Bernadottes strategi var att först endast framställa mycket begränsade önskemål till Himmler, i det fall Bernadotte över huvud taget skulle få träffa denne. Vid sitt första besök i Berlin den 16 februari 1945 förklarade Bernadotte öppet att han, vid sidan av sitt officiella uppdrag att inspektera den svenska rödakorsexpeditionen i Berlin, också önskade träffa Himmler angående koncentrationslägren.

Den 19 februari mötte Bernadotte för första gången Himmler och kunde till denne överlämna en personlig gåva: en 1600-talsbok om svenska runinskrifter (Himmlers hobby)! Himmler gav nu, motvilligt, Bernadotte tillstånd att sammanföra alla skandinaviska koncentrationslägerfångar till Neuengamme nära den danska gränsen. Därmed hade Bernadotte lyckats utverka tillstånd för svenska landsvägstransporter till Tyskland och inom tyskt territorium. Den 12 mars rullade den första kolonnen av svenska bussar, vitmålade och med stora röda kors - "de vita bussarna" - över gränsen till Tyskland. I expeditionen tjänstgjorde 250 av Bernadotte handplockade officerare och soldater ur den svenska armén samt rödakorssystrar. Den 30 mars hade de bussarna för 4 500 norska och danska fångar till Neuengamme.

Den 2 april mötte Bernadotte åter Himmler. Tyskarnas fronter sviktade nu allt mer inför de allierades anfall både från öster och väster. Den svenska kilen in i den tyska ledningen kunde drivas in djupare av Bernadotte. Himmler gav nu tillstånd till att alla skandinaviska sjuka, alla kvinnor, alla danska poliser och alla norska studenter, skulle få evakueras från Neuengamme till Danmar och vidare till Sverige. Den 20 april - Hitlers födelsedag - hade 4 300 norrmän och danskar samt 900 personer av andra nationaliteter räddats från Neuengamme till Danmark och Sverige.

I mars l945 hade Felix Kersten, Himmlers personlige massör,   meddelat att Himmler var beredd att frige l0.000 judar för transport till Sverige. Den 27 mars l945 hade Bernadotte fått i uppdrag av svenska utrikesdepartementet att också "begära överförande till Sverige av ett antal judar".

Den 21 april lovade Himmler Bernadotte att alla skandinaviska fångar och dessutom kvinnor av alla nationaliteter skulle få räddas från det ökända koncentrationslägret Ravensbrück. På en enda dag, den 22 april, evakuerades 2 873 kvinnor - polskor, fransyskor, belgiskor, nederländskor samt 1 607 judar - ut ur Ravensbrück. Några dagar senare fick svenskarna ut ytterligare 4 000 kvinnor från samma läger. Vid krigets slut, "V-dagen", hade över 20 000 dödsdömda lägerfångar räddats till Sverige via de vita bussarna. Efter V-dagen fördes ytterligare 10 000 fångar från tyska koncentrationsläger till Sverige. Sammanlagt räddade de svenska vita bussarna, under Folke Bernadottes ledning, över 30 000 människor till livet. Av dessa var minst 10 000 judar. Det var, som Storch senare understrukit, i första hand Folke Bernadottes förtjänst att alla dessa tusentals judiska människoliv räddades.

http://www.folkebernadottesminnesfond.se/omfb.html

Fler bilder från besöket på koncentrationslägret...

 
Fångarna åt 3 gånger om dan: kl. 05.30 frukost (en bit bröd, lite marmelad och en kopp kaffe); kl.                 12.00 lunch - soppa som lagades av ruttna grönsaker eller nässla: kl. 19.00 - efter kvällsapellen samma mat som till frukost. Varje fånge fick ca 25% av de kalorier som en vanlig människa behöver för att kunna leva. De flesta fångarna vägde i genomsnitt  35-40 kg. Hunger var den dominerande känslan bland alla fångar.                 De åt allt: gräss, smådjur, avfall från köket, råttor, möss och allt som man kunde få tag på (http://www.gdanskresa.com/stutthof.htm).
 

Fångarna var den billigaste arbetskraften för tyskarna. Man behövde inte betala för deras tid, man kunde använda så många personer som möjligt. Polacker, Ryssar och andra fanns överallt, i alla de länder som okuperades av Tyskland.  Varje fånge var tvungen att jobba. De som var sjuka eller svaga mördades på sjukhuset med en fenolinsprutning i salen nedan... En stark och frisk fånge levde i genomsnitt 6 månader.
 
 
 
Efter kriget uppkom det rykten om att nazisterna  tillverkade tvål av de mördade judarnas fett. En tysk professor vid  namn Rudolf Spanner experimenterade i ett laboratorium i Danzig med att  framställa tvål av mänskligt fett. På något vis hade han lyckats få ledningen  vid ett mentalsjukhus i Königsberg och koncentrationslägret Stutthof att förse  honom med lik. Hans egen berättelse om denna  tvålframställning var att den skulle användas vid speciella ledoperationer och  inte på det vis som vi förknippar med tvål. När Himmler fick reda på dessa  experiment i november 1942 fann han dem så motbjudande att han beordrade ett  omedelbart stopp. Att däremot återanvända mänskligt hår i industriell skala var  inget som Himmler fann motbjudande och är ett bra exempel på den dubbelnatur  som rådde hos flera nazistiska ledare och läkare.

Litteraturtips: Feig,  Konnilyn G: Hitler’s death camps (1983).

 

 Sovsal - här sov man 3-4 fångar i varje säng enligt vår guide. Det var mycket kallt i barackerna, speciellt under vintertid och eleverna hade svårt att förstå hur man stod ut att leva under så svåra förhållanden...
 

Fångarnas kläder som de bar året om...
 

Gaskammare t.v och krematorium t.h. Som om det inte var nog så använde man sig av godsvagnar när gaskammarens kappasitet inte räckte till.
 

Krematorium där kropparna brädes. Ända till 1942 brände man lik av de avlidna eller mördade                 fångarna på ett bålställe ute i skogen. Men eftersom effektiviteten var för låg, bestämde lägrets ledning att bygga ett krematorium. Det blev färdigt 1942 och brännandet gick mycket fortare. Krematoriet arbetade dygnet runt; i ugnar som man monterade där kunde man bränna 8-10 lik på en gång.
 
 

Bild på kroppar som skulle brännas i brännugnarna...
 
 
Bevis på denna förintelse som ägt rum på STUTTHOF koncentrationsläger i form av rester av människor såsom aska och benpipor...
 

Efter en känsloladdad rundtur på Stutthof koncentrationsläger var det nu dags för att tillsmmans med våra polska vänner ge oss av mot stranden. Där vi utgick frn ytterligare en av Barnkonventionens artiklar, artikel 31: "Alla barn har rätt till fri lek"...
 
BILDER FRÅN STRANDEN:
 

Dzenana, May Venke och Vivan
 
 

Även här uttrycker de sitt budskap... Peace, LOVE and understanding!
 
VACKERT! Peaceful...

FRIENDSHIP
 
 
FUN!
 

MEMEORIES...
 

HEAVENLY...
 

YOU RAISE ME UP WHEN I AM ON YOUR SHOULDERS...
 

Julia Koch, is in tha houuuuuuse! YEAH
 

Angel...
 
 
Ms Waters...
 

Amanda & Simon ...
 

A true gentleman (Isac) who makes sure that the gilrs don´t get sand in their shoes by carrying them...
 

We really like our classmates!
 

Hugo had to taste if the sand tasted any different from the sand in Sweden...
 
 
JUMP FOR JOY!
 
 
Lars floats in the air...?!
 

Teachers having fun as well!

Jonathan is dancing on his own...
 

THANK YOU ALL FOR SUCH A MEMORABLE DAY!
 
 
 
 
           

 
 
 

Kommentera här: