FREEDOM in the spirit of peace and equality (Poland)

 
Historielektion om kommunismen i Polen med våra polska vänner...
 
 
Simuleringsövning som handlar om kommunismen, är det någon som kan gissa vad syftet är?... De blundar alltså där den längst bak i tåget bestämmer åt vilket håll de ska gå genom att klappa på axeln, sedan får den i mitten klappa den som går längst fram. De får alltså inte tala med varandra... 
 
 
 
 
Elever presenterar uppgiften kring "stadstursvandring i Gdansk" då de under fredagen ska besöka Gdansk. Där kommer eleverna tävla mot varandra i lag där de ska ha stadsorientering. Uppdragen går ut på att hitta olika sevärdheter genom att följa en karta och sedan svara på frågor, de ska även skriva en dikt på fem rader om Gdansk, kul!
 

Polska skolor serverar inte lunch men under vårt besök så beställde man in lunch via cateringfirma. Våra elever började smått inse hur bra de har det som faktiskt serveras skollunch varje dag...
 

Här tränar eleverna på sin flash mob som de ska framföra under fredagen i Gdansk. De ska uttrycka sitt budskap "FREEDOM in the spirit of peace and equality" genom mobben där tanken är att de bildar en vänskapsring runt statyn Neptunus I Gdansk genom att forma en stark vänskapskedja tillsamman där de håller varandras händer. En av eleverna spelar John Lennons "Imagine" på fiol tillsammans med mobben. Spännande!
 
 
Mer "skapande skola" i form av estetisk kreativitet - här förbereder eleverna sin mural (väggmålning) då de fått en bit mur av borgnästaren där de ska få uttrycka sitt budskap "FREEDOM" på en av Rumias väggar.
 
 

Dags att ta med sina skisser till skaparverkstaden - en mur i centrala Rumia...
Jonathan med sin polske brevvän...
May Venke har missförstått detta med vad man ska ha plasthandskarna till...
Snälla värfamiljer skickade med "skyddsutrustning" ...

Nyfunna vänner!

Målarverkstad!
 
Barnkonventionens artikel 13-15: "Varje barns rätt till yttrandefrihet, tankefrihet, religionsfrihet och föreningsfrihet ska respekteras". Då denna dag ägnas åt dessa artiklar passar det bra att fritt få uttrycka sig genom konsten!
 

Här är Henrik (t.h) med sina polska gruppmedlemmar och deras mural i bakgrunden, bra jobbat!
 
Efter lektionerna så fick eleverna fri tid att göra vad de ville, vissa badade (i badhus), andra besökte experiment lab, Zoo, Aquarium, shoppade, red eller besökte närlggande städer/orter såsom Gdansk, Sopot och Gdynia. Värdfamiljerna viller mer än gärna bjuda med våra ungdomar på olika sevärdheter där schemat var fullspäckat varje dag...
 
Här träffade vi på två elever på dagsutflykt i Sopot...
 
Roliga hus i Sopot!
Fin vy i Sopot på piren!
Här träffade vi på Lars och hans vän på Mc Donalds efter en ridtur, kul menar Lars men man får ont i rumpan av att rida!

Fröknarna Emelie och Tina arbetade på för fullt på Mc Donken där det fanns Wi-Fi! Efter över fem timmar på Mc Café gav de sig iväg hem till vandrarhemmet!... Ronja tyckte nog de var lite tråkiga och att de såg så sammanbitna ut så hon dokumenterade detta, tjaaa kanske det... haha!
 
På torsdagskvällen anordnades ett aavslutningsdisco där den katolska skolan plötsligt förvandlades till en riktig festlokal därden höga musiken och röken från rökmaskinerna sipprade ut i de annars så stillsamma korridorerna. Dicsot innehöll såväl traditionell dans där båda lländerna fick ta del av trad. polsk dans och bugg bl.a.
 
 

Traditionell polsk dans, inte så lätt att lära sig men till slut satt den!
 
Här buggas det för fullt!
 
 
 
FREDAG - sista dagen med gänget i GDANSK
 
Eleverna är förväntansfulla över att få besöka Gdansk men känner samtidigt sig sorgsna över att det är sista dagen men sina nyfunna vänner och värdfamiljer då de blivit så väl omhändertagna...
 
 

I väntan på tåget som ska ta eleverna till Gdansk...
 
Låt tävlingen börja - STADSJAKTEN - här Tinas lag...
 
 Här implementeras kunskapskrav från idrotten - "att kunna orientera sig i okända miljöer"...
 
Wilma & Oscar <3
 
 
 
 
Elever svarar på frågor för fulla muggar, nu gäller det att springa tillbaks då tiden snart är slut - sedan dags för FLASH MOB!
 
 
Efter lunch på Mc Donalds och shopping är det dags att åka tillbaks till skolan för att sammanfatta veckan som gått innan värdfamiljerna skjutsar till terminalen...
 
 
 
Gruppbild tagen på skolan med hela gånget samlat! "Måste vi verkligen åka hem?" Undrar eleverna...
 

Felicia har verkligen trivts hos sin värdfamilj, det blir ett tufft farväl tills dess att de ses igen...
 

Fler vänner som funnit varandra! Awwww ... Wilma & Oskar

Utvärdering av veckan som gått. Ala är supernöjda och kan inte vänta tills dess de ses igen maj/juni 2014 i Sverige.

Sad goodbyes!

Det var verkligen rörande att se hur väl omhändertagna våra elever blivit av sina värdfamiljer. Hugos värdfamilj framförde att Hugo är en så härlig kille på alla sätt och vis, ja... det vet vi ju Hugo att du är!
 
Våra elever har verkligen gjort en otrolig resa med minnen för livet där de varit goda representanter för Sverige och Prolympia, "Stolta mentorer" - Tina & Emelie!
 

Wilma med sin värdfamilj!
 
Henke & Isac tillsammans med sin Oscar... De har haft det trevligt tillsammans. Det roligaste minnet tycker Isac är att se Henke med badmössa emedan Henke tycker det var kul att Isac trodde det var tidsomställning i Polen då han väckt Henke mitt i natten för att duscha och gå till skolan...
Verkligen sorgligt att behöva åka hem när man haft så kuuul tycker Kim och Dzenana!

Ännu två grabbar som blivit kompisar under resan!
 

May Venke och Zusanna tillsammans med värdfamiljen, även May Venke tycker det är sorgligt att ta farväl!
 

Anna tar farväl...
 

Julia och Linnea kommer sakna sin familj JÄTTEMYCKET!
 

Två småbusiga killar som funnit varandra - Hugo har t.o.m haft svensklektioner med sin vän så nu kan han klara sig fint då han kommer till Sverige! Eller hur Hugo? ;)
 

Två goa grabbar som är lika till sinne, de har hittat på mycket kul under veckan, bl.a ridning¨;)

Jonte med sin värdfamilj, charmerande som alltid!
 
Simon med sin polske vän, en givade vecka språkligt antar vi då Simon mitt i meningar plötsligt börjar prata engelska...
 
Vivian med sin värdfamilj!
 
Felicia med sin värdfamilj, ett tårdrypande farväl som smittade av sig...
 
As we walk our path of life,
We meet people everyday.
Most are simply met
by chance.
But, some are sent our way.

These become special
friends
Whose bond we can't explain;
The ones who understand us
And
share our joy and pain.

Their love contains no boundaries.
So, even we
are apart.
Their presence enhances us
With a warmth felt in the
heart.

This love becomes a passageway,
When even the miles
disappear.
And so, these friends, sendt our way,
Remain forever
near.
 

Eleverna får vinka farväl, torka tårarna och gå ombord på färjan för att där hitta sina hytter och äta fantastisk middagsbufée (sista kvällen med gänget).
 

Simone vågade sig på att äta musslor!
 
May Venke gillade verkligen efterrättsbuféen :)
 
Grabbarna roade sig på båten!
 
 
Ett stort tack till alla värdfamiljer i Polen som tagit så väl hand om våra elever, lärarna på skolan i Polen som planerat en fantastisk vecka, eleverna i Lillehammer som varit goda medresenärer och ambassadörer för skolan, de föräldrar som kört oss till och från terminalen (Brolin, Arvidsson och Dahlberg).
 
Stort tack även till: Folke Bernadottes Minnesfond, Majblomman, Vänortsföreningen och Prolympia för att ni bidragit ekonomiskt till vår resa! Tina Bågenhammar & Emelie Harbrecht
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: